Alzheimerin tauti on aivoja rappeuttava muistisairaus, jota ei pystytä kokonaan parantamaan, mutta sen oireita voidaan hoitaa. Muistisairaudet vaivaavat useimmiten vasta ikääntymisen myötä ja keskimäärin Alzheimeria sairastavat vanhemmat, yli 80 vuoden iän täyttäneet ihmiset. Sen esiintyminen on yleisempää naisilla.
Alzheimer ja aivot
Taudin syytä ei vielä tunneta ja aihe vaatii lisää tutkimuksia. Tiedetään kuitenkin, että sairaus tuhoaa aivosoluja ja hermoratoja, sekä aivoihin kertyy tiettyjä proteiineja (tau-proteiineja ja amyloidiplakkia), jotka häiritsevät tiedonkäsittelyä ja muistia. Alzheimer on osittain perinnöllinen eli myös geeneillä on vaikutus sen syntyy, mutta sairauden puhkeaminen ei riipu pelkästään geeneistä. Muistihäiriöiden lisäksi taudin kuvaan saattaa kuulua psyykkisiä oireita, jotka voivat ilmetä esimerkiksi aggressioina ja muutoksina kommunikaatiotaidoissa.
Tutkimuksissa Alzheimerpotilaiden aivojen anandamiditasot ovat olleet terveitä alhaisemmat. Anandamidi on yksi elimistön endokannabinoidi eli sisäinen kannabinoidi.
Riskitekijät
Muistisairaus voi johtua useasta eri syystä ja sille on olemassa yleisesti tiedossa olevia riskitekijöitä. Tällaisia ovat mm. jonkinlainen aivovamma, hapettumisstressi ja muutokset asetyylikoliinin hajoamisessa. Näiden lisäksi myös kolesteroli, insuliiniresistenssi ja korkea verenpaine saattavat edistää taudin puhkeamista.
Hapettumisstressi voi aiheuttaa muuttaa ihmisen DNA:ta ja solujen toimintaan, jotka liitetään elimistön vanhentumiseen. Sen lisäksi se voi aiheuttaa syöpää ja diabetestä.
Kokemuksia CBD:stä
Monella Alzheimerin tautia sairastavalla on kokemuksia, siitä että CBD-öljystä tai muista CBD-tuotteista on ollut merkittävää apua lievittämään sen oireita.
CBD eli kannabidioli on antioksidantti, jolla voi hoitaa hapettumisstressistä johtuvia oireita. Tutkimuksissa CBD:n on havaittu voivan parantaa myös muistiin liittyviä toimintoja. Lisäksi CBD:llä on rauhoittava vaikutus toisinaan aggressioitakin aiheuttavaan Alzheimerin tautiin.
Yleisesti CBD:n annostelu Alzheimerin taudin hoidossa on vaatinut verrattain suuriakin päiväannoksia aina 300 milligrammaan asti. Tällöin on suositeltavaa valita vaihtoehdoista jokin vahva tai erittäin vahva CBD-tuote, jotta annostelu olisi helpompaa ja hinnaltaan edullisempaa per annos. Kokemusten mukaan CBD:n positiiviset vaikutukset huomataan yleisen voinnin kohenemisena ja taudin rappeuttavien vaikutusten hidastumisena.

Hapettumisstressi (oksidatiivinen stressi)
Myös solut kaipaavat happea eri solureaktioihin. Terveen ihmisen elimistössä vallitsee tasapainotila, jossa on optimaalinen määrä hapettumista estäviä ja hapettumista edistäviä entsyymejä. Jonkin ulkopuolisen uhan ilmentyessä elimistön solut puolustautuvat tuottamalla radikaaleja eli normaaleja aineenvaihduntareaktioissa muodostuvia happiatomeja. Oksidatiivista stressiä eli hapettumisstressiä syntyy kun antioksidanttien ja pro-oksidanttien välillä vallitsee epätasapaino eli elimistössä on liikaa reaktiivisia happiatomeja. Epätasapainotilassa antioksidantit eivät käyttäydy optimaalisesti ja se saattaa aiheuttaa muutoksia solujen rakenteissa ja toiminnoissa.
Hoito
Muistisairauden hoitomuodoista lienee tärkein on ennaltaehkäisy. On suositeltavaa huolehtia aivojen hyvinvoinnista ja antaa aivoille laadukkaan ravinnon lisäksi myös sopivia haasteita kuten ongelmanratkaisutehtäviä ja luovaa tekemistä. Hyvän yleiskunnon ylläpitäminen voi myös edistää yleistä hyvinvointia ja siten hidastaa rappeutumista.
Myös musiikilla on havaittu olevan huomattavia positiivisia vaikutuksia Alzheimerin tautia sairastaviin potilaisiin ja niiden käyttäytymiseen. Tutkimuksien mukaan potilaalle ennestään tutun musiikin soittaminen, sekä mukana laulaminen aktivoi aivoissa muistoja, sekä muita erilaisia toimintoja.